18 maja Światowy Dzień Pieczenia

       W dniu dzisiejszym przypada Światowy Dzień Pieczenia. To święto, które ma zachęcić wszystkich do wykonywania własnoręcznych wypieków. To idealna okazja, żeby spróbować swoich sił w kuchni. Każdy z nas wie, że zjedzenie pysznej drożdżówki albo kawałka ciasta najlepiej poprawia humor, ale również proces pieczenia działa na nas odstresowująco. Pełne skupienie na wykonywanej czynności  i powtarzalne ruchy to recepta na odsunięcie od siebie nieprzyjemnych myśli. Sam dotyk pulchnego ciasta może przyprawić nas o uśmiech na ustach, a dodatkowo  zapachy i aromaty potęgują ten efekt.

       Uczestnicy WTZ z pracowni gospodarstwa domowego przygotowali pyszną chałkę drożdżową, rwaniec cynamonowy oraz ciasteczka maślane, które po upieczeniu zostały ozdobione pisakami cukrowymi oraz kolorową posypką.

Podczas pieczenia  w całej placówce unosił się apetyczny zapach. Wszystkie wypieki były przepyszne. Przygotowywanie tych smakołyków sprawiło naszym podopiecznym dużo radości.